Bilens samhällsinflytande

Eldrivna leksaksbilar

Idag går hela världens biltillverkare mot grönare alternativ och speciellt mot batteridrivna fordon. Men om vi tittar på de större körbara leksaksbilarna så är de eldrivna leksaksbilarna inte en ny innovation. De har funnits och cirkulerat sedan 80-talet och anses inte på något sätt vara nymodigt. Vi ska dock med denna artikel se på vilka finesser dagens eldrivna bilar erbjuder och ge lite tips och tricks kring vad du bör tänka på inför ett eventuellt köp!

Dagens eldrivna leksaksbilar

Beroende på snabbheten på bilen kommer elbilarna med olika spänning. De kommer i 6 volt, 12 volt och 24 volt. Valet är avhängigt av dels vikten på barnet och dels terrängen bilen kommer framföras på. För barn under 5 år är 6 volts elbilarna ett alldeles utmärkt val i de flesta fall, så länge bilen framförs på ett plant underlag. 12 volts bilarna är mer lämpade att framföra på andra former av underlag såsom gräs och grus såväl som plana underlag och dessa är ofta tvåväxlade med en högsta hastighet på 8 km i timmen. Lite äldre barn som också väger en aning mer kan gott köra på 24 volts leksaksbilar som har en genomsnittligt topphastighet på 24 km i timmen. Dessa erbjuder ofta mer avancerade funktioner och kostar desto mer. Det finns även starkare motorer men som ändå håller en låg fart av säkerhetsskäl men som ändå klarar av svårare situationer såsom uppförsbackar. Många nyare modeller kommer med bra finesser såsom MP3-spelare, föräldrakontroll, ledljus, realistiska ljudeffekter, tuta och bluetooth.

Några modeller

  • Rosso Motor Kids ATV Quad 4 hjulare har en 500w motor och ett 34 volts batteri som ger barnen massor av motorkraft att spendera utomhus. Den har speciella gummidäck speciellt framtagna för att tåla alla slags svåra terränger såsom grus och skog. Den har även kraftfulla bromsar för att kunna hantera de starka krafterna från motorn och batteriet. Passar barn från 3 år.
  • Uenjoy Kids Elektrisk Motorcykel med stödhjul baktill och ett upphängningssystem som gör att barnet inte behöver balansera på motorcykeln själv och ser till att barnet kan framföra den säkert. Stödhjulen är lagom stora för att barnet ska stå stabilt och med en hastighet upp till 5 km i timmen, vilket är lagom för en trygg körning. Man skulle kunna se det som en bra början för ett barn att prova på att köra motorcykel i liten ålder och är samtidigt kul, spännande och lärorikt, förutsatt att man som förmyndare ser till att barnet förstår vikten av att använda den korrekt.
  • BMW i8 Big toys Direct barnbil. Detta lilla vrålåk kommer med många finesser såsom två-växlad framkörning och bakåtkörning, en fjärrkontroll som föräldrarna kan använda till att kontrollera bilen när som helst. Detta gör så att föräldrarna kan känna sig mer trygga och kan stanna bilen. Den har även realistiska billjud och dessutom har den plats för Mp3-spelare för att lyssna på musik.
ashe