Bilens många utmaningar

Kraven på bilsäkerhet

Sedan de första bilolyckorna har säkerheten ständigt förbättrats och nya riktlinjer och funktioner har skapats för att undvika person- och sakskador. För att undvika olyckor, skador och kostnader ställer staten vissa krav i form av regler och lagar för biltillverkare, men också på bilägaren och den som kör bilen.

Idag står bilsäkerheten högt på agendan, särskilt när man letar och köper en bil. Biltillverkare tävlar om vilken bil som är säkrast för kunden. Säkerheten är en av de viktigaste aspekterna för kunder som letar efter t.ex. en bil för hela familjen. Bilar säkerhetstestas och utrustas med många säkerheter, bland annat har dagens bilar sensorer som varnar vid eventuella krockar och vid parkeringen av bilen för att undvika skador. Tester av bilsäkerheten görs av Euroncap, och du kan se säkerhetsresultaten för dem nyaste bilarna på deras hemsida.

Risken för dyra konsekvenser kan också hjälpas med genom försäkringsföretag. Om något händer med din bil så kan du försäkra dig med en bilförsäkring, en försäkring sprider ut risken över ett större antal personer för att på så sätt gemensamt täcka de kostnader som kan uppstå vid olyckor eller andra tillfällen. Det är lag på att ha en trafikförsäkring för bilar, att köra utan bilförsäkring straffas enligt gällande lag.