Bilens samhällsinflytande

Sportbilar

Bilar i allmänhet har länge varit en självklarhet för många vuxna i dagens samhälle. Många familjer klarar inte ens av sin vardag utan att ha en bil. Men för dessa personer så är bilen mer ett redskap för att kunna uppnå ett visst mål.

För vissa individer däremot så är bilen någonting riktigt roligt och många vill få ut så många hästkrafter som möjligt samtidigt som vikten på bilen ska hållas nere för att öka acceleration och topphastighet. De bilar som försöker följa detta är så kallade sportbilar. Dessa bilar är värda ganska mycket pengar och vissa modeller kan säljas för flera miljoner kronor.

Topp 3 dyraste bilarna 2018

Ibland när man ser vissa bilar på TV eller på nätet så kan man undra, vad är den bilen värd egentligen? Varje år brukar Forbes presentera en lista på de 10 dyraste bilarna som går att köpa Dessa summor är enormt höga men för den som har gott om pengar, och självklart andra med, och är intresserade av bilar med hög prestanda så är just dessa något utöver det vanliga och en väldigt intressant lista.

Bugatti Chiron

Med en prislapp på $2,7 miljoner är detta Bugattis dyraste och mest exklusiva bil. Bugatti Chiron är efterträdaren till den extremt populära Bugatti Veron, och Chiron har blivit ännu mer populär. Denna tvåsitsiga sportbil har hela 1479 hästkrafter och går från 0 till 100 km/h på mindre än 2,5 sekunder. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till “endast” 420 km/h men mot förfrågan kan denna spärr tas bort så att topphastigheten landar på hela 458 km/h.

Aston Martin Valkyrie

För en prislapp på $3,2 miljoner så kan denna exklusiva bil bli din. Bilen är framtagen av Aston Martin i samarbete med Red Bull Racing och resultat blev en succé. Med 1146 hästkrafter och en toppfart på 362 km/h ger bilen mer än vad man kan önska i prestanda. Accelerationen från 0 till 100 km/h har ännu inte avslöjats och de första bilarna är tänkta att levereras till sina kunder under 2019.

Lamborghini Veneno Roadster

Den dyraste bilen 2018 blev en Lamborghini med en prislapp på hela $4,5 miljoner motsvarande, i skrivande stund, lite över 43 miljoner kronor. Detta är bilen av alla bilar, med sina blygsamma 750 hästkrafter så gör den 0 till 100 km/h på 2,9 sekunder och topphastigheten ligger på 355 km/h. Mer än tillräckligt för vem som helst.

Avslutande ord

Att någon gång få äga en av dessa dyra sportbilar är en dröm för många men tyvärr ligger prislappen långt över vad de allra flesta har råd med. Det kommer dock aldrig få personer att sluta drömma sig bort och fantisera om hur det skulle vara att få sitta i en sådan exklusiv bil. Men de flesta av oss får helt enkelt nöja oss med att avguda dessa drömbilar på avstånd och fortsätta förundras över hur långt de olika tillverkarna kan pressa gränserna för komfort och prestanda.

ashe