Bilens samhällsinflytande

Vad väntar i bilens framtid?

När vi tänker på bilen är det många gånger något som tar oss från hemmet till förskolan med barnen, till jobbet och sen hem igen vid dagens slut. Det är lätt att inte uppskatta alla de teknologiska innovationer som finns i dagens moderna bilar och all utveckling som gjordes för att komma hit. Men vad kan vi förvänta oss av våra bilar de närmaste åren?

Ett århundrade

Ända sedan bilen skapades i början av 1900-talet har den utvecklats och förfinats men har alltid varit mer eller mindre samma bil under huven. Fram till det senaste årtiondet såg vi inte stora förändringar till hur vi kör bilarna och hur de ser ut. Men nästa årtionde ser lovande ut.

Några av de framsteg inom utvecklingen som vi kan förvänta oss av bilar är inom det teknologiska området. Vad sägs om att kunna kontrollera din bil med rösten? Även om det går till en viss del i dagens läge förväntar sig experterna att bilen ska kunna vara helt autonom och det räcker att vi pratar till den, såsom att parkera, hämta barnen på dagis eller handla.

Vad händer om något går sönder i bilen? Vanligtvis är vi tvungna att lämna in den hos mekanikern där den står i flera dagar. I framtiden kan vi

förvänta oss att bilen själv kan diagnostisera vad som är fel på den och om det kan fixas genom en mjukvaruuppdatering görs den eller bokar bilen själv en tid hos mekanikern.

Allt detta kanske inte låter väldigt teknologiskt men är ytterligare ett tecken på hur bra tillverkarna är på att dölja vad som händer under huven för att ge oss förare en sömlös upplevelse.

Lite mer futuristiskt kan vara att ha en läkare i bilen. Ford håller för tillfället på att utveckla säten som kan känna av passagerarens hjärtrytm genom sensorer i sätet. Detta utan att passageraren behöver göra något.

En funktion som redan finns på det absolut mest avancerade bilarna som t.ex. från BMW är förstärkt verklighet där information visas direkt på vindrutan, såsom hastighet eller navigering via GPS eller annan information. Detta förväntas komma till 70 % av alla nya bilar inom endast ett par år.

Motorn

Det förväntas att redan 2040 kommer de flesta av bilarna som säljs att vara elektriska, oavsett om du jobbar som en flyttfirma i stockholm eller kör till ditt kontorsjobb ute på landsbygden kommer det att vara framtiden för alla bilar. Även om de kanske inte är 100 % elektriska kommer motorerna dessutom att utvecklas och många olika hybrider kommer att erbjudas.

Motorer med bränsleceller är något som har funnits i snart 20 år men inte har blivit tillräckligt populärt pga. kostnaden och storleken på cellerna. Detta kommer att förändras inom de närmsta årtiondet och laddningsstationerna kommer att byggas ut för att täcka de användare som använder dem för att tanka.

Kommer detta betyda att bensinen kommer att sluta användas? Troligtvis inte de närmaste årtionden men framtiden är ljus och vi kan förvänta oss stora framsteg inom bilindustrin.

ashe