Senaste besöket: Aktuellt datum och tid: 28 jun 2017, 05:44


Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Låst kategori Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Renovering av ABS-enhet.
InläggPostat: 05 nov 2008, 21:30 
Passatfanatiker!
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18 sep 2007, 20:43
Inlägg: 150
Ort: Karlskrona
Bil: Passat 3C
VCDS/Vag-Com: Nej
Ett vanligt fel på Passat och Audi A6 är att ABS-enheten går sönder. En mycket dyr historia om man inte kan laga enheten själv. VAG ville ha 5.633kr för en ny enhet till Passaten. En begagnad på skroten ligger omkring 2.000-3.000kr, och inte helt omöjligt att den också går sönder om någon månad.

Hur yttrar sig felet?
Felet visar sig som så att ABS-lampoan lyser konstant och bromsvarningen blinkar. Felet på denna Passaten (3b) kom inte hela tiden utan ibland fungerade den som den skulle. När alla lampor var släkta så fanns det inga felkoder att avläsa från bilen. När lamporna lyser så har man ingen kontakt med ABS-enheten... tydliga tecken på standard felet.

Bild

Demontering.
För att plocka bort enheten så måste man lossa på 6st skruvar och två elkablar. Själva enheten hittar man intill spolvätskebehållaren. För att komma åt lite bättre så lossade jag innerskärmen på vänster sida och skruvade loss spolvätskebehållaren. Den övre stora kontakten lossar man genom att dra "utsidan" framåt, se bild. Den nedre kontakten har en liten klack på sidan som man trycker på samtidigt som man drar ut den. Kablarna från den nedre kontakten måste man även lossa så att de inte sitter fast på den svarta plasten.

Bild

Den nedre kontakten.

Bild

Öppna enheten.
För att komma in i enheten så måste man skära o bända lite på ett svetsat/limmat lock. Jag sågade med en bågfilsklinga och bände försiktigt med en skruvmejsel. Efter försiktigt filande o bändande så ska man komma fram till följande.

Bild

Hitta felet.
Det som brukar hända är att två små kablar går av i en bockning. Om man ser att dessa är av så är det bara att laga dom. Tyvärr så är hela korten täckt med gele så den måste bort där man ska löda. Jag har turen att jobba på företag som tillverka allt inom elektronik så vi har personer som kan allt vad det gäller lödning. Så det var bara att fråga en duktig reparatör o felsökare om han ville löda lite finsaker... dagen efter så har man en nylagad enhet :-)
Det klurigaste med lödningen var att inte skada några andra kablar i gelen och att göra rent så att lödtennet kunde fästa. De gamla lödningarna gick det inte att löda på igen, det hade behövt alldeles förmycket värme.
Är du ingen expert på att löda så skulle jag föreslå att du går med enheten till den lokala TV-reparatören. Dom borde kunna hjälpa dig för ett par hundra.

Bild

Denna modden görs på egen risk... fungerar inte bromsarna efter detta får ni inte skylla på mig :-)
För lite fler bilder o info titta på min hemsida http://www.16-2.com under Tips.

_________________
Roger Lennartsson, Karlskrona www.16-2.com
402m - 16.8s@133km/h 60fot - 2.58s


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Renovering av ABS-enhet.
InläggPostat: 18 feb 2009, 22:29 
Älskar Passat!

Blev medlem: 25 jul 2008, 09:11
Inlägg: 56
Ort: Tullinge
Kan tipsa om en firma som heter Innosund, de reparerar abs-enheter. Bara skicka dit den och de lagar och skickar tillbaka den mot postförskott. Mycket smidigt.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Låst kategori Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategoriPowered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group Theme created StylerBB.net & kodeki
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013