Bilens samhällsinflytande

Volvos nya framgångar

År 2017 var det fjärde året i rad som Volvo lyckades nå sitt högsta nummer någonsin när det gäller antalet sålda bilar. Under 2017 sålde företaget hela 571.000 bilar. 2014 var det första året på en väldigt lång tid som företaget haft rekordhöga siffror inom antal bilar sålda. Efter detta år har trenden fortsatt och både 2015 och 2016 visade på rekordhöga försäljningar. Dessa siffror tyder mycket på att de nya ägarna, Geely Holding Group, har lyckats styra företaget i rätt kurs igen. De före detta ägarna, Ford Motor Company, var under 2008 tvungna att sälja sitt ägarskap. Detta berodde på att företaget under flera år vittnat stora ekonomiska förluster samt att många kunder klagat på diverse fel på bilarna. Läckage var en av de mest frekventa problemen med den då nysläppta XC60.

I början på 2010 var det officiellt och klart att Geely Holding Group köpt företaget för hela 1.8 miljarder amerikanska dollar. De nya ägarna har styrt fokuset inom företaget åt att återta tronen inom bilvärlden. Geely Holding Group valde att undersöka de tidigare ägarnas problem och investerade stora mängder i läckagesökning för tryckluft. Man har dessutom investerat mycket pengar i att utveckla en Volvobil med elektrisk motor. Företaget hade som mål att alla bilar som byggs under 2019 ska ha en elektrisk motor, ett mål som de lyckades uppnå.

Det nya ägarskapet har under deras tid som ledare släppt en hel del nya modeller av Volvobilar. Den första modellen som släpptes under det nya ägarskapet var den för dagen väldigt omtyckta Volvo XC60. Denna modell är en stor SUV-bil som är väldigt populär hos större familjer. Denna bil kom att få en uppföljare under 2010, som fick namnet Volvo XC60 II. Under samma år så släppte Volvo två helt nya modeller. Volvo S60 II kom att ersätta S60 modellen och Volvo V60 kom att ersätta den äldre klassikern Volvo V50. Under 2012 valde Volvo att sluta tillverka sin väldigt omtyckta modell S40 för att istället släppa en ny version av modellen V40. De allra nyaste modellerna som släppts är S90 och den väldigt intressanta SUV-bilen XC40. Volvo XC40 är en mindre variant utav SUV XC60 för den som inte har råd eller lust att spendera stora pengar på sin Volvo. I dagsläget har Volvo åtta olika modeller att erbjuda sina kunder; V40, V60, V90, S60, S90, XC40, XC60 och XC90.

Företagets senaste SUV-modell blev nyligen utsedd till ”Car of the Year 2018”. Detta är ett ärorikt pris där vinnaren röstas fram av sju olika länders bilägare. Detta pris är en av bilårets stora händelser i media. Runt 60 journalister involverade i bilindustrin från 20 olika länder utser tillsammans årets bästa bil. Volvo XC60 vann dessutom priserna Årets bil i Världen och Car of the Year Japan.