Bilens samhällsinflytande

Styling och trim av bilen

Att styla och trimma sin bil är inte helt ovanligt. Det kan handla om att man vill att bilen ska ge ett tuffare intryck, om att den ska gå snabbare, om minskad bränsleförbrukning eller helt enkelt om att man ska kunna använda sin bil på ett effektivare sätt.

Få mer kraft i bilen

Genom dieselkraft kan du enkelt trimma din bil så att den får lite mer hästkrafter. Det ger snabbare acceleration, lite högre hastighet och en lägre bränsleförbrukning. Det här är ett lagligt att att trimma bilen på. Det finns dock möjlighet att också trimma bilen med chip men det är inte fullt lika lagligt. Bland annat måste bilen i regel genomgå en ny registreringsbesiktning för att den ska få köras med trimningen. Man bör också vara medveten om att bilen kan skadas om man inte har koll på vad man gör när man trimmar den.

Praktisk styling

All styling behöver inte bara ha som syfte att ge bilen ett snyggt utseende och en personlig stil utan det finns även andra syften. Om du har en firmabil kan delar av stylingen ha som syfte att du ska synas. Kanske håller du på med eftersök? Då kan reflextryck och extraljus vara livräddare när du står utefter vägen.

Praktisk styling kan även innefatta takräcke, lastbågar, frontbågar med mera. Stylingen förändrar utseendet på bilen men den har också ett syfte att få bilen mer användbar.

Att styla bilen själv

Om man kan lite om bilar är det sällan något problem att ordna med viss styling själv. Det gäller dock att ha lite koll på lagen. Om du fastnar i en flygande besiktning och din bil har styling som inte är tillåten kan du både råka ut för körförbud, böter och krav på ombesiktning. Undantaget kan vara om stylingen går att ta bort på plats. Så kan till exempel vara fönsterfilm eller en lampa som inte är laglig. Då kan man klara sig undan med en varning. Är du osäker? Fråga en bilmekaniker som vet.

Får man trimma bilen?

Ja, det finns lagliga sätt att trimma bilen på utan att man behöver besiktiga om den. Det är dock viktigt att man håller sig inom rimliga gränser. Du bör också se till att lämna in bilen till en duktig mekaniker om du inte själv vet hur du bäst ska sköta trimningen. Annars kan du riskera att skada bilen. Det är också stor skillnad på olika sätt att trimma bilen. Vissa varianter kräver bara att en liten databox ansluts till bilens OBD2 uttag, andra sorter kräver större ingrepp i bilens motor. Du måste också se till vad du har för bil. Äger du till exempel en bil som drivs med hjälp av biogas eller som har en hybridmotor är det inte säker att du kan trimma den alls. Då kan du behöva köpa en annan bil att ha som lekbil vid sidan om vardagsbilen.

ashe